Zsírsütés a Johanneumban
Intézményeinkben időről-időre igyekszünk olyan programokkal kedveskedni a ránk bízottaknak, amelyekkel nosztalgiázhatnak, felidézhetik akár hosszú évtizedekkel ezelőtt megélt élményeiket. Éppen ezért nem először volt lehetősége időseinknek részt venni zsírsütésen, felidézve a régi disznóvágások hangulatát. Ezúttal fogyatékkal élő és hajléktalan lakóink is csatlakoztak, sőt a legkisebbek, családi bölcsődénk apróságai is megnézhették hogyan készül a tepertő - persze csak tisztes távolságból.
Sokan kivették részüket a munkából. Keverte a zsírt dolgozó, intézményvezető, fogyatékkal élő, és még a 100 éves idős néni is. Közben kiderült, hogy szinte mindenkinek van disznóvágáshoz köthető élménye, a legtöbbeknek saját állataik is voltak annak idején.
És bizony még a tepertő esetében is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: mekkorára vágjuk a zsírt, mennyi víz kerüljön alá, kell bele tej vagy sem, mikor kell azt beletenni? De sikerült egyezségre jutni.
A végeredményt pedig hajléktalan, fogyatékkal élő és idős lakóink el is fogyaszthatták.